Od policistů po instalatéry. Šíře uplatnění termokamer vás překvapí

Odhalení nedostatků v izolacích budov. Hledání zatoulaného domácího mazlíčka. Ale také včasná identifikace poruch elektrických strojů a spotřebičů, určení místa, kde netěsní vodovodní potrubí, nebo třeba ověření funkčnosti podlahového topení. To je jen hrstka oblastí, v nichž vám může významně pomoci termokamera – šikovné zařízení, které si teď můžete pořídit i v internetovém obchodě Hutermann.cz.

Termokamery
Termokamery

Jak už název napovídá, termokamera je vlastně kamera, která dokáže zaznamenat teplo. Pomocí principů termografie, jež objevil legendární fyzik Max Planck, totiž analyzuje infračervenou energii, kterou vyzařují jednotlivá tělesa. A na základě toho vám pak ukáže teplotní pole těchto předmětů na infračerveném snímku (neboli termogramu či termovizním snímku). Některé termokamery vám navíc umožní i přesné určení teploty v jednotlivých bodech snímku, takže máte jasnou představu o celém teplotním poli.

Využití v mnoha oborech

Termokamery dokážou zjistit informace, které se mohou hodit v celé řadě situací. Své využití tak nacházejí v pestré plejádě odvětví – cennými pomocníky jsou policistům, hasičům a zdravotníkům, ale i pracovníkům ve stavebnictví či instalatérům.

Termokamery v boji za lepší svět

Hojně používané jsou termokamery u bezpečnostních složek. Policistům a armádě pomáhají při pátrání po pohřešovaných osobách i třeba kradených vozidlech. Hasiči je zase využívají v hořících budovách, kde jim tato zařízení umožňují snadněji vyhledat oběti uvězněné ve změti kouře. A ve zdravotnictví jsou termokamery neocenitelnou pomůckou pro měření teploty – zvýšenou teplotou v místě poranění může termogram odhalit závažnější úraz, nižší teplotou zase špatné prokrvení. V době koronavirové pandemie vsadily mnohé instituce na termokamery i při měření teplot svých návštěvníků. Tato zařízení totiž mohou snadno a rychle překontrolovat, jestli lidé přicházející na letiště, do nemocnice či na jiné veřejné místo nemají teplotu.

Termokamery pomáhají i ve zdravotnictví.
Termokamery pomáhají i ve zdravotnictví.

Kromě toho navíc termokamery odhalují ilegální pěstírny konopí, včas detekují unikající plyn a přispívají i k lepší bezpečnosti silničního provozu. Moderní auta, jejichž výbava zahrnuje právě i infračervené kamery, vám totiž na displeji palubního počítače zobrazí osoby či zvířata, které byste jen pomocí světlometů neměli šanci postřehnout.

Preventivní kontroly budov i strojů

Investovali jste spoustu peněz do zateplení svého domu a chtěli byste si ověřit, jestli je opravdu účinné? S termokamerou to není vůbec žádný problém. Toto praktické zařízení totiž spolehlivě odhalí veškeré úniky tepla z budovy a identifikuje tepelné mosty, které mohou vést ke vzniku plísní.

Dále najdou termokamery využití i v oblasti vzduchotechniky a vytápění. Jejich prostřednictvím totiž můžete zkontrolovat, jestli topné systémy fungují, jak mají, nebo jestli jsou správně zapojené. Ověřit přitom můžete i funkčnost podlahového topení, k němuž byste se jinak dostávali jen stěží.

Pomocí termokamery také jednoduše zkontrolujete činnost rozličných elektrických strojů a spotřebičů. Jejich chybné fungování totiž může být signalizováno přehříváním či jinak nestandardní teplotou – a právě to odhalí termokamera. Její zásluhou tak můžete včas identifikovat poškozené elektrické kontakty, nesymetrické zatížení či nesprávné dimenzování. Dost možná se tak vyhnete zbytečné poruše či nákladné odstávce výroby. Preventivní tepelnou kontrolu pak můžete termokamerou provést i u potrubí, fotovoltaických panelů nebo třeba automobilového vyhřívání sedadel.

Fotovoltaické panely
Pomocí termokamery můžete zkontrolovat funkčnost fotovoltaických panelů.

Boj se škůdci i záchrana zvířat

Pomocí termokamer se dá také bojovat s přemnoženými krysami, termity či jinými škůdci. S jejich pomocí lze totiž snáz odhalit, kde se tito tvorové skrývají. Infračervené vidění však přispívá i k ochraně zvířat. Milovníkům přírody termokamery pomáhají monitorovat divou zvěř a neocenitelnými pomocníky jsou tyto přístroje i při záchraně němých tváří (např. psů, koček či ptáků), které uvízly ve špatně dostupných místech.

Pes a kočka
Zatoulal se vám pes či kočka? Termokamera vám pomůže vašeho mazlíčka najít.

Termokamery (jinak též nazývané termovize, infračervené kamery či infrakamery) jsou zkrátka multifunkční zařízení, která se dají využít v celé řadě situací. Ať už se tak věnujete jakémukoliv oboru, s velkou pravděpodobností v něm termokameru uplatníte.


Termokamery Hütermann

V nabídce internetového obchodu Hutermann.cz najdete hned několik termokamer. Vaší pozornosti bychom rádi doporučili špičkové kamery Hütermann HT18 a Hütermann HT02, které mají vlastní displej, umožňují ukládání snímků na interní či externí úložiště a potěší vás i vysokou přesností měření.

Za zmínku však rozhodně stojí i termokamery Hütermann HT-101 a Hütermann HT-201, které jsou koncipovány jako doplňky k chytrým mobilním telefonům. Kameru zkrátka jednoduše spojíte se svým mobilem a poté s ní pracujete prostřednictvím speciální chytré aplikace – infračervený obraz a naměřenou povrchovou teplotu objektů vidíte přímo na displeji svého telefonu.

Termokamery Hutermann
V nabídce e-shopu Hutermann.cz najdete jak klasické termokamery, tak zařízení, která jsou určena k využití s chytrým mobilním telefonem.

Ať už se rozhodnete pro pořízení jakékoliv termokamery, přejeme vám, aby vám toto šikovné zařízení posloužilo tak, jak má. Aby vám pomohlo včas identifikovat případné problémy vašich spotřebičů, zefektivnit zateplení vašeho domu nebo najít zatoulaného domácího mazlíčka.

Objevte kouzlo podložek na jógu s motivy mandal

Jóga zdaleka není jen cvičení, při němž si člověk kancelářského typu protahuje své ztuhlé tělo. Jde o něco vznešenějšího – rituál, který nám pomáhá nalézt klid, poznat sebe sama a pocítit hlubokou sounáležitost se zbytkem vesmíru. A právě těmto cílům bychom měli jít naproti i při výběru pomůcek na jógu.

Předměty, které nás při józe či jiném druhu meditace obklopují, mají totiž nezanedbatelný vliv na naše vědomí. Spolurozhodují o tom, jestli se cvičení vydaří a my odejdeme z dnešní lekce plni energie, nadšení a harmonického porozumění.

Cvičení jógy vám může zpříjemnit i originální podložka.
Cvičení jógy vám může zpříjemnit i originální podložka.

Podložky na jógu s motivy mandal

V internetovém obchodě Hutermann.cz najdete unikátní edici podložek na jógu, které vám pomohou navodit tu pravou meditační atmosféru. Jedná se o pomůcky vyrobené výhradně z přírodních materiálů, které navíc vynikají i svým nevšedním vzhledem – jejich povrch zdobí motivy mandal.

Podložky na jógu s motivy mandal
Podložky na jógu s motivy mandal

A právě mandala je obrazcem, jenž k filozofii jógy zapadá takřka bezezbytku. Tento magický kruh je totiž ve většině světových kultur považován za symbol jednoty a rovnováhy. Odkazuje tedy k hodnotám, o něž jde v józe především.

Pozorování pravidelných obrazců mandaly navíc člověka nesmírně uklidňuje. Dokonalá harmonie výtvarného motivu zde zkrátka nezvratně přechází do lidského vědomí. Když tak spojíte blahodárné účinky jógy s magickou mocí mandaly, meditační efekt se může ještě umocnit.

Mandaly
Mandaly

Vyberte si mandalu pro svou duši

Podložky na jógu s motivy mandal nabízí Hutermann.cz ve dvou různých tvarech. Vybírat můžete z klasických obdélníkových podložek (183 × 68 cm), nebo si zvolit méně obvyklý tvar kruhu (průměr 70 nebo 140 cm). K dispozici jsou přitom podložky s mandalami široké škály barev a ornamentů. Nic proto neuspěchejte a nabídku si nejprve v klidu prohlédněte. Mandala zobrazená na vaší podložce na jógu by totiž měla souznít s vaším charakterem.

Mandalové podložky na jógu v kruhovém provedení
Mandalové podložky na jógu v kruhovém provedení

Podložky jsou vyrobeny z přírodní gumy, vespod jsou opatřeny protiskluzovou vrstvou a na povrchu pohodlným semišem. Jejich výhodou je pak i jejich snadná údržba – na šetrný program je můžete bez obav prát i v pračce.

Zmíněné podložky s mandalami navíc neobsahují žádná toxická lepidla, chemikálie či silikon. Jejich použití je tak opravdu šetrné.

Pořiďte si kompletní výbavu

Kromě podložek s mandalami najdete v e-shopu Hutermann.cz i klasické TPE podložky, válce na jógu (rollery) či pěnové bloky. Můžete si zde tedy pořídit kompletní výbavu, která vám cvičení jógy usnadní, zpříjemní i zkvalitní.

TPE podložky
TPE podložky

GSM alarm: chytrý způsob, jak si zajistit klidný spánek

Je půlnoc a celou ulici už dávno zalil soumrak. Všude je hrobové ticho. Vtom se však odkudsi ze tmy vynoří temná postava. Muž s kuklou se pod rouškou tmy blíží k jednomu z místních domů. V ruce svírá páčidlo. Stačí pár zručných pohybů a má vyhráno. K pokladům domu, jehož nic netušící majitelé včera odjeli na zaslouženou dovolenou, je cesta volná…

Dost možná vám popsaná situace připomněla úvodní scénu z nějaké detektivky. Bohužel se ale něco podobného neděje jen na filmovém plátně. Jde totiž taky o tvrdou realitu. V České republice se takto zloději vloupají k někomu domů v několika desítkách tisíc případů ročně. Průměrně si z domu obětí odnesou věci a peníze v hodnotě 40 000 Kč. A to rozhodně není málo. Počet případů, v nichž se policii podaří zloděje dopadnout, je přitom naopak velmi nízký – spravedlnost si najde jen zhruba pětinu pachatelů.

Nestaňte se dalším smutným přírůstkem do statistik. Raději svou domácnost vybavte spolehlivým GSM alarmem, který případným zločincům rázně naruší plány.

GSM alarm ochrání vaši domácnost
GSM alarm může zlodějům pěkně narušit plány.

GSM alarm jako dobrý způsob zabezpečení

GSM alarm je moderní systém, který spočívá ve spolupráci bezpečnostních čidel s hlavní jednotkou. Ta je přitom vybavena SIM kartou, takže s vámi dokáže komunikovat pomocí klasických mobilních služeb. V případě, že alarm zaznamená jakoukoliv hrozbu, vám zkrátka dokáže zavolat nebo poslat SMS. Jakmile se tedy někdo pokusí neoprávněně vniknout do vašeho domu či bytu, zařízení vás o tom okamžitě informuje.

Tyto alarmy také bývají vybaveny integrovaným mikrofonem, takže během automatického tísňového hovoru dokonce uslyšíte, co přesně se v místě poplachu odehrává.

S GSM alarmem navíc můžete komunikovat i v druhém směru – můžete mu na dálku dávat příkazy pomocí svého mobilního telefonu. V návodu k alarmu najdete seznam speciálních příkazů, které stačí naťukat do SMS a poté alarmu poslat. Tímto způsobem např. můžete alarm aktivovat či deaktivovat nebo si také vyžádat zaslání informací o jeho aktuálním stavu.

Ústředny GSM alarmů fungují se SIM kartami všech českých operátorů (jen je třeba deaktivovat PIN kód). A protože obvykle disponují i klávesnicí, reproduktorem a displejem, dají se využívat i jako běžný telefon.

Ještě chytřejší díky Wi-Fi

Některé moderní GSM alarmy (např. Hütermann HG-430-EN) se mohou pochlubit i vestavěným Wi-Fi adaptérem. Můžete je tedy připojit ke své domácí síti a komunikovat s nimi také přes internet. Poté máte bezpečnost své domácnosti hezky pod kontrolou nejen díky varovným textovkám a hovorům, ale na vše můžete dohlížet i prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu.

GSM alarm Hütermann HG-430-EN
GSM alarm Hütermann HG-430-EN

Nechybí ani stará dobrá siréna

Každý GSM alarm z nabídky společnosti Hütermann je také vybaven vestavěnou sirénou. Kromě toho, že vám podá zprávu na mobil, tak na narušení zareaguje i klasičtějším způsobem – spuštěním hlasitého akustického poplachu. Siréna může sama o sobě zloděje vyplašit nebo třeba zalarmovat vaše sousedy, kteří už zavolají policii.

Pokud by vám zvuk integrované sirény nestačil, můžete si ke svému alarmu pořídit i sirénu externí.

Pohybová čidla, požární senzory i další vychytávky

S takovým GSM alarmem můžete propojit celou řadu typů senzorů. Moderní alarmy přitom dokážou pracovat bezdrátově, takže je s jednotlivými čidly spojíte bez použití jakýchkoliv kabelů. Některé alarmy (např. Hütermann HG-240-EN) však disponují i samostatnými drátovými zónami, díky nimž k nim můžete připojit i klasická kabelová čidla.

GSM alarm Hütermann HG-240-EN
GSM alarm Hütermann HG-240-EN

Ať už se ale rozhodnete pro bezdrátové, anebo kabelové senzory, můžete si z nich ve své domácnosti poskládat důmyslný bezpečnostní systém, který vás ochrání před spoustou nepříjemností. O co všechno může jít?

  • Pohybová PIR čidla (v monitorovaném prostoru zaznamenají pohyb),
  • magnetické kontakty (oddálením dvou magnetických součástek od sebe zaznamenají otevření okna či dveří),
  • požární senzory (detekují kouř, díky čemuž vás varují před vznikajícím požárem).

S jedním alarmem můžete zmíněných čidel využívat až několik desítek. Jejich nabídku najdete na stránce s příslušenstvím ke GSM alarmům.

Zajímavou možnost pak představují i výstupní kontakty, které nabízí třeba alarm Hütermann HG‑209‑CZ. Jde o vychytávku, která spočívá v automatickém sepnutí elektrických kontaktů v případě poplachu. Jejich prostřednictvím tak např. můžete zajistit, že se po spuštění alarmu nejen rozezní siréna, ale taky dojde k rozsvícení světel či zapnutí záznamové kamery.

GSM alarm Hütermann HG-209-CZ
GSM alarm Hütermann HG-209-CZ

Alarm můžete nastavit na celý dům, nebo jen na jeho část

GSM alarmy Hütermann dokážou pracovat ve dvou základních režimech – v režimu plného, anebo částečného zajištění. Plné zajištění znamená, že alarm hlídá bez výjimky celý váš dům.

V módu částečného zajištění si naproti tomu sami zvolíte, která čidla mají být v provozu a která si naopak mají dát pauzu. Alarm vás tak může chránit i ve chvíli, kdy jste doma. Když si třeba v pohodlí své podkrovní ložnice čtete knížku, vstupní dveře do domu mohou být zabezpečeny alarmem.

SOS tlačítko přivolá pomoc

Na ústředně GSM alarmu bývá umístěno tzv. SOS tlačítko, které možná znáte z tzv. seniorských telefonů. Jde o užitečnou pomůcku, jejímž jediným stisknutím si můžete bleskově přivolat pomoc. Stisk SOS tlačítka je totiž pro alarm pokynem, že má kontaktovat předem nastavená telefonní čísla.

SOS tlačítko může pomoci v nouzi
SOS tlačítko vám může v nouzi vytrhnout trn z paty.

Kromě toho si pak navíc můžete ke všem alarmům z nabídky společnosti Hütermann dokoupit i dodatečná „nouzová SOS tlačítka“ – může jít buď o speciální náramek na ruku, anebo o přívěsek na krk. Každé z těchto zařízení se dá bezdrátově spojit s alarmem a jeho majitel jej může mít neustále u sebe. Kdyby se pak dostal do úzkých, snadno si přivolá pomoc.

Ovládejte alarm na dálku

GSM alarm můžete ovládat i na dálku. Při koupi některého z těchto moderních zařízení je totiž obvykle součástí balení i speciální klíčenka, která funguje jako bezdrátový dálkový ovladač alarmu. Jejím prostřednictvím pak můžete GSM alarm jednoduše aktivovat či deaktivovat nebo také spustit poplach (i na tomto ovladači se totiž nachází nouzové SOS tlačítko).

Těchto praktických ovladačů můžete se svým alarmem používat hned několik. Každý člen vaší rodiny tak může mít svůj.

Zajímavé vychytávky navíc

GSM alarmy mohou pracovat i s řadou dalších funkcí, které pak výrazně rozšiřují jejich využitelnost. Tady jsou některé z nich:

Alarm naruby

GSM alarm Hütermann HG-209-CZ např. nabízí unikátní funkci, která bývá označována jako Watchdog. Jedná se vlastně o „obrácený alarm“, při němž zařízení nehlídá, jestli nedojde k neočekávanému pohybu, ale naopak jestli pohyb neustane. Poplach se zkrátka v tomto případě spustí tehdy, když se po určitou dobu v monitorovaném prostoru nic nehýbe. Tuto funkci lze dobře využít třeba při hlídání dětí či seniorů.

Hlídání aktuální teploty

Výše zmíněný alarm obsahuje i další zajímavou vychytávku – integrované teplotní čidlo. Díky němu přístroj neustále hlídá v monitorovaném prostoru aktuální teplotu. Vy si přitom můžete nastavit rozmezí, v němž se má teplota pohybovat – jakmile by zvolenou hranici překročila, dostanete zprávu na mobil.

Časovač

Všechny alarmy z nabídky společnosti Hütermann se mohou pochlubit i praktickým časovačem. Díky němu si můžete nastavit přesný čas, kdy se má váš alarm pravidelně aktivovat či deaktivovat.

Záložní baterie

Každý GSM alarm je také vybaven záložní baterií, která přijde na řadu v případě náhlého výpadku proudu. I když tak pár hodin nepůjde elektřina, vaše domácnost bude pořád plně zabezpečena.

Sečteno a podtrženo jsou zkrátka GSM alarmy praktická moderní zařízení, která mohou výrazně přispět k vašemu klidnému spánku a rodinné pohodě. A to jsou věci, do nichž se rozhodně vyplatí investovat.

Bezpečnost rodiny
Bezpečí vlastní rodiny by mělo být pro každého na prvním místě.

Budoucnost je tady. Domácí přístroje můžete ovládat na dálku mobilem

Představte si následující situaci: Zatímco sedíte v práci, venkovní teplota nečekaně klesne na minus dvacet stupňů. Člověku je zima už z pouhého pohledu z okna. Vy jste ale naprosto v klidu. Vezmete do ruky mobil a s jeho pomocí si zapnete doma topení. A pro jistotu také na dálku spustíte přímotop na chatě – nechcete přece, aby vám zamrzly a popraskaly rozvody vody. Že vám to celé připadá jako utopie? Dnes už nejde o nic nedostupného. Stačí si pořídit chytrou GSM zásuvku Hütermann GS-40 a hlavními hrdiny popsaného příběhu můžete být právě vy.

GSM zásuvka s termostatem GS40
GSM zásuvka s termostatem Hütermann GS-40

Pokračování textu Budoucnost je tady. Domácí přístroje můžete ovládat na dálku mobilem

Ročně u nás dochází k 17 000 požárů. Alarmující číslo mohou snížit hlásiče za pár stovek

Za posledních pět let museli hasiči v České republice vyjíždět průměrně k 17 016 požárům ročně. V roce 2015 se tento počet vyšplhal dokonce k dvaceti tisícům. Alarmující čísla, která se můžeme dočíst v ročenkách Hasičského záchranného sboru ČR, by se však dala rapidně snížit – řadě neštěstí, která zapříčiní oheň, lze předejít díky kompaktnímu hlásiči požáru. Jde o nenápadný přístroj, který stojí pár stovek, a přitom může zachraňovat životy.

hasiči
Kompaktní požární hlásič může zabránit ničivému požáru.

Pokračování textu Ročně u nás dochází k 17 000 požárů. Alarmující číslo mohou snížit hlásiče za pár stovek

Ultrazvukové aroma difuzéry: nejzdravější způsob, jak provonět domov

Elektronický aroma difuzér udělá z jakéhokoliv interiéru místo, které prostě nelze nemilovat. Tento přístroj je totiž nejen stylovou dekorací, ale i zařízením, které dokáže intenzivně působit na lidské smysly. Váš interiér ozvláštní příjemnou hrou barev a světel, zvlhčí vzduch a hlavně celou místnost naplní okouzlující vůní. Aroma přitom uvolňuje za pomoci ultrazvukové technologie, takže neprodukuje žádné škodlivé látky. Zcela přírodní cestou vám zkrátka vytvoří příjemné prostředí, do nějž se budete rádi vracet.

Aroma difuzér
Aroma difuzér provoní váš domov a navíc se stane jeho nevšední ozdobou.

Pokračování textu Ultrazvukové aroma difuzéry: nejzdravější způsob, jak provonět domov

Smrtelné nebezpečí jménem oxid uhelnatý číhá i u vás doma. Předejděte neštěstí s detektorem CO

Je docela možné, že jste dosud o této hrozbě vůbec nevěděli. S velkou pravděpodobností se však týká i vás a vaší rodiny. Pokud totiž máte doma plynový kotel, sporák, krb nebo třeba obyčejná kamna na uhlí, vystavujete sebe i své blízké nebezpečí úniku oxidu uhelnatého (CO). Jde o prudce jedovatý plyn, který navíc lidské smysly nedokážou zaznamenat. Dnes už však naštěstí existuje snadné řešení, jak se otravy oxidem uhelnatým vyvarovat. Stačí si pořídit moderní detektor CO. Toto preventivní opatření je poměrně levné, a přitom může zachraňovat životy.

Tichý zabiják

Oxid uhelnatý (dříve označovaný jako kysličník uhelnatý) vzniká při nedokonalém spalování fosilních paliv, tedy ropy, zemního plynu či uhlí. Máte-li tak doma jakýkoliv spotřebič, který pracuje se zmíněnými surovinami, hrozba jménem CO může zasáhnout i vás. Pokud zkrátka dojde k nějaké poruše vašeho plynového kotle, krbových kamen, karmy či malého přenosného topidla, máte zaděláno na malér. Do vzduchu se může začít uvolňovat oxid uhelnatý, jehož působení vám může způsobit trvalé zdravotní následky, a dokonce i smrt.

Krbová kamna – možný zdroj CO (oxidu uhelnatého)
I malá krbová kamna mohou být zdrojem jedovatého oxidu uhelnatého.

Pokračování textu Smrtelné nebezpečí jménem oxid uhelnatý číhá i u vás doma. Předejděte neštěstí s detektorem CO