Budoucnost je tady. Domácí přístroje můžete ovládat na dálku mobilem

Představte si následující situaci: Zatímco sedíte v práci, venkovní teplota nečekaně klesne na minus dvacet stupňů. Člověku je zima už z pouhého pohledu z okna. Vy jste ale naprosto v klidu. Vezmete do ruky mobil a s jeho pomocí si zapnete doma topení. A pro jistotu také na dálku spustíte přímotop na chatě – nechcete přece, aby vám zamrzly a popraskaly rozvody vody. Že vám to celé připadá jako utopie? Dnes už nejde o nic nedostupného. Stačí si pořídit chytrou GSM zásuvku Hütermann GS-40 a hlavními hrdiny popsaného příběhu můžete být právě vy.

GSM zásuvka s termostatem GS40
GSM zásuvka s termostatem Hütermann GS-40

Co všechno GSM zásuvka umí

GSM zásuvka je praktické zařízení, jež udělá z klasické elektrické zásuvky moderní vychytávku, kterou si nebudete moci vynachválit. Veškeré přístroje, které k ní připojíte, totiž budete moci snadno ovládat na dálku mobilním telefonem. Stačí do GSM zásuvky vložit klasickou SIM kartu. Zařízení tak získá své vlastní telefonní číslo, s nímž už pak můžete jednoduše komunikovat – můžete mu dávat příkazy formou SMS či bezplatného prozvonění. Protože toto zařízení funguje na principu textových zpráv a volání, nepotřebujete k jeho obsluze žádný supermoderní chytrý telefon. GSM zásuvku můžete na dálku ovládat i tlačítkovým mobilem, jehož černobílý displej vám slouží už třeba druhé desetiletí.

Zásuvce můžete dávat pomocí mobilu příkazy, na jejichž základě dojde k sepnutí či rozepnutí zásuvky. Jinými slovy jí vždy na dálku řeknete, zda má, či nemá do připojeného zařízení pouštět elektrický proud. Tímto elegantním řešením tak můžete jednoduše zapínat a vypínat jakékoliv přístroje, které jsou k vaší GSM zásuvce připojeny. Může jít o topení, klimatizaci, osvětlení, ale i třeba zavlažovací systém vaší zahrady nebo třeba obyčejnou rychlovarnou konvici. Kromě zapínání a vypínání přístrojů toho však GSM zásuvka Hütermann GS-40 umí daleko víc. Pojďme se na její funkce podívat podrobněji.

Zastane práci termostatu

Pokud si doma nebo třeba na chatě přitápíte nějakým elektrickým přímotopem, asi bojujete se stále se opakujícím dilematem: ve chvíli, kdy nejste doma, buď zbytečně topíte i po dobu své nepřítomnosti, anebo přímotop zapnete až po svém návratu a pak čekáte věčnost, než se interiér vyhřeje. S GSM zásuvkou tenhle problém odpadá. Topení totiž můžete pomocí SMS zapnout třeba dvě hodiny před svým příjezdem. Když pak dorazíte, máte už v pokoji hezky teploučko.

Příjemné teplo
Díky GSM zásuvce můžete mít doma hned po svém příchodu příjemné teplo.

Kromě toho však také můžete celý proces úplně zautomatizovat. GSM zásuvka Hütermann GS-40 je totiž vybavena teplotním čidlem, díky němuž vám poslouží i jako plnohodnotný termostat. Dokáže zkrátka vypínat či zapínat topení na základě okolní teploty. Vy si jednoduše nastavíte, kolik by mělo být u vás doma stupňů, a zbytek už obstará zásuvka. Když třeba teplota klesne pod 20 °C, uvede přímotop do chodu. Jakmile se ale místnost vyhřeje na 25 °C, topení zase vypne.

Díky teplotnímu čidlu si také můžete od GSM zásuvky kdykoliv na dálku vyžádat informaci o aktuální teplotě. Stačí jí poslat textovou zprávu s patřičným požadavkem. V zimě tak například můžete průběžně hlídat teplotu na vaší chalupě a v případě potřeby pak jednoduše na dálku spustit topení. Zabráníte tak nežádoucímu promrznutí zdiva, nebo dokonce nebezpečnému zamrznutí rozvodů vody. Na chalupu zkrátka přes zimu nemusíte vůbec jezdit, a přitom máte vše pod kontrolou.

Vyzraje na zloděje i na vaši lenost

GSM zásuvka Hütermann GS-40 také disponuje funkcí časovače. Ta vám umožní nastavit si přesnou dobu, ve kterou se má přístroj připojený k zásuvce pravidelně zapínat či vypínat. Když tak například odjedete na delší dovolenou, můžete si nastavit, že se ve vašem obýváku každý den ve 21:30 rozsvítí lampa. Zvenku to tak bude vypadat, že u vás doma neustále někdo je, což může odradit zloděje, kteří by si mohli na váš byt brousit páčidla.

Světla
Díky GSM zásuvce se můžete během své dovolené účinně bránit před zloději.

Časovač pak také můžete použít v boji s vlastní leností. Jeho prostřednictvím si totiž můžete nastavit, že vám GSM zásuvka automaticky o půlnoci zhasne světla či vypne televizi. Ve chvíli, kdy už nemáte daleko k sladkému spánku, vás tak nic nežene z vyhřátého pelíšku.

Praktickou funkci představuje i možnost dočasného sepnutí zásuvky. Ta spočívá v tom, že na dálku (opět formou SMS) uvedete GSM zásuvku do provozu jen na určitou dobu (např. na minutu, na půl hodinky nebo až na 12 hodin). Po uplynutí nastaveného času pak připojený přístroj opět přestane pracovat. Obdobně pak lze dočasně zásuvku i odpojit od proudu (když je spotřebič normálně v provozu, můžete ho na dálku na určitou dobu vypnout).

Spousta možností využití

Topením, světly či zahradním čerpadlem ale využitelnost GSM zásuvky rozhodně nekončí. K této praktické vychytávce můžete připojit takřka jakýkoliv přístroj na elektřinu. Vynachválit si ji např. nemůžou profesionálové z oblasti IT. GSM zásuvku totiž často využívají k restartování serverů, které je díky ní snadné, rychlé a hlavně se dá vyřešit na dálku.

GSM zásuvku lze dokonce využít i pro zvýšení klidu ve vaší duši. Když k ní totiž připojíte třeba žehličku či kulmu, už se nemusíte obávat, že byste horký spotřebič zapomněli před svým odchodem z bytu vypnout. V případě jakýchkoliv pochybností si totiž můžete za pomoci svého mobilního telefonu kdykoliv ověřit, zda je dané zařízení v provozu, či nikoliv. A pokud vám informační SMS prozradí, že jste jej skutečně zapomněli vypnout, vše napravíte odesláním další textovky.

Zapomenutá žehlička
Zapomněli jste vypnout žehličku? Žádný problém. S GSM zásuvkou ji můžete odpojit od elektřiny pomocí mobilního telefonu.

Kromě ovládání na dálku však lze zařízení zapínat a vypínat i za pomoci tlačítka umístěného přímo na zásuvce.

O všem podstatném vám napíše SMS

Největší výhodou GSM zásuvky Hütermann GS-40 je ale rozhodně fakt, že s vámi dokáže komunikovat na dálku. Kdykoliv si tak např. můžete vyžádat, aby vám zaslala informaci o svém aktuálním stavu. Během pár vteřin si tak můžete ověřit, jestli je přístroj připojený k zásuvce právě v provozu nebo jaká je v daném místě aktuální teplota. Zároveň vám také dá vědět, když se stane něco neočekávaného – např. když náhle vypadne proud nebo se zhorší kvalita mobilního signálu. I když se zkrátka nacházíte stovky kilometrů od místa, kde zásuvka pracuje, vždy máte dokonalý přehled o její činnosti.

Pokyny přijímá jen od známých čísel

Jak už bylo řečeno, pokyny dáváte GSM zásuvce na dálku prostřednictvím SMS či prozvoněním. Nabízí se tak otázka, jestli by této možnosti nemohl někdo zneužít – zjistit telefonní číslo SIM karty, kterou v zásuvce máte, a pak ji na dálku ovládat, jak se mu zlíbí. V případě chytré GSM zásuvky Hütermann GS-40 nic takového nehrozí. Hned při počáteční konfiguraci si totiž nastavíte, z kterých konkrétních čísel může vaše zásuvka přijímat příkazy. Zvolíte si tak pouze své telefonní číslo (a případně třeba čísla několika členů vaší rodiny) a nikdo jiný už k funkcím zásuvky nebude mít přístup. Pokud přijde zpráva z jakéhokoliv neznámého čísla, zásuvka ji zkrátka ignoruje.

sms
Chytrá GSM zásuvka Hütermann GS-40 přijímá SMS příkazy jen od těch telefonních čísel, která si nastavíte.

Přídavné zásuvky pro ještě větší komfort

GSM zásuvka Hütermann GS-40 je také kompatibilní s přídavnými zásuvkami GS-40S. Ty si můžete pořídit až 4, přičemž vám pro jejich funkčnost postačí jediná SIM karta (vložená do hlavní zásuvky). Patřičnými SMS příkazy odesílanými hlavní zásuvce poté můžete na dálku ovládat i další přístroje či spotřebiče.

Všechny přídavné zásuvky se musí nacházet nanejvýš 30 m od zásuvky hlavní, a to na přímou viditelnost.

GSM zásuvka s termostatem GS40S - přídavná zásuvka
Přídavná GSM zásuvka Hütermann GS-40S

Kdyby vám někdo před pár lety řekl, že si už brzy budete psát textovky s nějakým přístrojem a že vás ten přístroj bude na základě toho i poslouchat, možná byste se mu vysmáli. Dnes jde ale i díky GSM zásuvkám o běžnou věc, která vám může ušetřit spoustu času i starostí. Tato chytrá vychytávka tak rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jedna myšlenka na “Budoucnost je tady. Domácí přístroje můžete ovládat na dálku mobilem”

  1. Dobrý den
    Chtěl bych v leté pomoci telefonu zapínat chlazení a v zimě plynové topení. Co by jste mi nabídli abzanjskou cenu..? Dekuji

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *