Ročně u nás dochází k 17 000 požárů. Alarmující číslo mohou snížit hlásiče za pár stovek

Za posledních pět let museli hasiči v České republice vyjíždět průměrně k 17 016 požárům ročně. V roce 2015 se tento počet vyšplhal dokonce k dvaceti tisícům. Alarmující čísla, která se můžeme dočíst v ročenkách Hasičského záchranného sboru ČR, by se však dala rapidně snížit – řadě neštěstí, která zapříčiní oheň, lze předejít díky kompaktnímu hlásiči požáru. Jde o nenápadný přístroj, který stojí pár stovek, a přitom může zachraňovat životy.

hasiči
Kompaktní požární hlásič může zabránit ničivému požáru.

Hlásič požáru detekuje kouř a spustí sirénu

Takzvaný autonomní hlásič požáru je malá kulatá věcička, jejíž průměr obvykle nepřesáhne 15 cm. Přesto dokáže zabránit tragédii, která by zasáhla vás, vaši rodinu a nejspíš by se neblaze podepsala i na vašem majetku. Umí totiž spolehlivě detekovat kouř a ihned vás na něj upozornit. Vy tak máte šanci uhasit vznikající požár ještě dříve, než se rozšíří a začne páchat škody.

Autonomní hlásiče pracují zcela samostatně. Fungují na baterii, není třeba je propojovat s jakýmikoliv dalšími zařízeními a navíc jsou naprosto kompaktní – v jedné drobné krabičce obsahují vše, co je třeba k identifikaci kouře i vyvolání poplachu (spuštění hlasité sirény).

Hlásič kouře Hütermann GS506
Hlásič kouře Hütermann GS506

Požární detektory se instalují na strop, takže o nich za normálních okolností ani nevíte. Nijak vás neobtěžují, nenarušují vzhled vašeho interiéru, jen tiše střeží vaši bezpečnost. V případě ohnivé hrozby jsou ale okamžitým poslem zpráv, jež mají v danou chvíli cenu zlata. Svou nezastupitelnou roli sehrají zejména v noci, kdy všichni členové vaší domácnosti spí. Tou dobou totiž není po ruce nikdo, kdo by si vypuknuvšího požáru všiml. Oheň se tak může nerušeně rozšiřovat a plnit celý dům toxickými zplodinami. Právě ty jsou přitom největší hrozbou – tři ze čtyř obětí požárů neuhoří, ale zemřou právě vinou vdechnutí nebezpečných zplodin, které oheň produkuje. Tomu všemu lze ale zabránit včasným varováním, které může obstarat detektor kouře.

Ochrání každou místnost

Hlásič požáru doporučujeme umístit do každé místnosti vaší domácnosti. Svou práci zastane v předsíni, obývacím pokoji, kuchyni, ale i třeba ve sklepě či v garáži. Instalovat by se naopak neměl na půdy, do prašných či vlhkých prostor (např. do koupelny) ani do blízkosti ventilátorů, svítidel či jiných zdrojů tepla.

Zařízení by mělo být umístěno přibližně ve středu stropu, nejméně ale 60 cm od stěny. Co se týče výšky, hlásič by neměl být výš než 6 metrů od podlahy. Ke stropu jej upevníte snadno – buď pomocí vrutů a hmoždinek, které bývají součástí balení, anebo využitím přídavného samolepicího držáku. Ten jednoduše přilepíte na strop a poté k němu hlásič přichytíte prostřednictvím magnetu.

Samolepicí magnetický držák na hlásič požáru
Hlásič požáru můžete přichytit na strop pomocí samolepicího magnetického držáku.

Pokud se rozhodnete svou domácnost vybavit větším množstvím hlásičů požáru, společnost Hütermann vám nabízí zajímavé množstevní slevy, na které dosáhnete už při koupi 5 kusů. Přesné podmínky a zvýhodněné ceny jsou v našem e-shopu uvedeny vždy u daného výrobku.

V novostavbách být musí

Jestliže stavíte dům či rekonstruujete byt, pořízení hlásiče požáru je vaší povinností. Stanovuje to vyhláška ministerstva vnitra č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb. Podle ní musí být každá novostavba zkolaudovaná po 1. červenci 2008 vybavena autonomním hlásičem kouře, který splňuje vyhláškou stanovené technické předpisy. Jde o normu EN14604, kterou mají i požární hlásiče z e-shopu hutermann.cz.

Podle zmíněné vyhlášky má být detektor kouře umístěn v té části domu či bytu, která vede k východu. Mělo by ideálně jít o centrální část domácnosti (např. vstupní halu, z níž se vchází do dalších místností). Právě tam je totiž největší šance na včasnou detekci kouře – ať požár vypukne v jakékoliv místnosti, bude se pravděpodobně rozšiřovat touto centrální částí bytu.

Nejlepším řešením je však pochopitelně umístit hlásič do každé místnosti, popř. alespoň do každého patra vašeho domu. Zapomínat by se pak nemělo ani na prostory, které sice nejsou obytné, ale v nichž vznik požáru bezprostředně hrozí (např. garáž či dílna).

Optické hlásiče: bezpečné a spolehlivé

V nabídce společnosti Hütermann najdete přístroje, které patří do skupiny tzv. optických hlásičů požáru. Jedná se o zařízení, která dokážou detekovat viditelné zplodiny, jež vznikají při hoření (kouř). Tento druh detektorů vyniká zejména svou spolehlivostí – nevyvolává falešné poplachy, ale sirénu spouští jen při skutečné hrozbě.

Optické hlásiče jsou navíc oproti jiným druhům detektorů bezpečnější a šetrnější k životnímu prostředí. Na rozdíl od hlásičů ionizačních totiž například nepracují s radioaktivním materiálem.

Všechny hlásiče z naší nabídky se mohou pochlubit životností 10 let. O vaši bezpečnost se tak vydrží starat opravdu dlouho. Jednotlivé modely hlásičů se pak mohou lišit životností baterie, která daný přístroj napájí. Miniaturní hlásič Hütermann JB-S09 je třeba vybaven integrovanou lithiovou baterií, která mu vydrží celých 10 let. Totéž platí i pro model Hütermann GS883, který navíc dokáže detekovat nejen kouř, ale i jedovatý oxid uhelnatý (CO).

Hlásič kouře Hütermann JB-S09
Hlásič kouře Hütermann JB-S09

V případě základních typů hlásičů je však třeba baterii po určité době vyměnit. K výbavě detektorů ale obvykle patří i praktické LED kontrolky, které vás na stav baterie průběžně upozorňují. Kromě toho pak také přístroj hlásí nutnost výměny baterie akustickým signálem (každou minutu slabě zapípá). Každý hlásič navíc disponuje i speciálním testovacím tlačítkem, s jehož pomocí si můžete kdykoliv zkontrolovat jeho funkčnost.

Hlásič požáru jako součást GSM alarmu

Klasické hlásiče vás na požár upozorní formou hlasité sirény. Máte-li ale doma nainstalovaný bezdrátový GSM alarm, můžete jej doplnit o speciální hlásič, který vám dá o hrozbě požáru vědět i ve chvíli, kdy se nacházíte mimo domov. Jakmile tento přístroj zaznamená kouř, spojí se s hlavní jednotkou vašeho alarmu a ta vám pošle varovnou SMS.

Lepší hlásič nežli hasič

Požární hlásiče jsou praktickými přístroji, které mohou zabránit lidským katastrofám i majetkovým škodám, jež se nezřídka vyšplhají až do řádů statisíců či milionů korun. Náklady na pořízení této drobné pomůcky jsou přitom mnohonásobně nižší – deset let ochrany vás nemusí stát ani pětistovku.

V řadě vyspělých zemí je hlásič kouře úplně běžnou výbavou bytů a domů. Např. ve Finsku najdete tento přístroj v 98 % domácností. U nás se tomuto číslu nepřibližujeme ani zdaleka. A to je rozhodně škoda – zbytečně se tak vystavujeme riziku nehod, kterým by se dalo s pomocí hlásičů včas zabránit.

Populární hláška českých hasičů říká, že je lepší, když člověka během nočního požáru probudí hlásič než hasič. S tím asi nelze nesouhlasit. Udělejme tedy něco pro svou bezpečnost a zvyšme počet hlásičů kouře v českých domácnostech. Můžeme tak zároveň snížit počet požárů, u nichž musí naši hasiči dnes a denně zasahovat.

Jedna myšlenka na “Ročně u nás dochází k 17 000 požárů. Alarmující číslo mohou snížit hlásiče za pár stovek”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *